Overslaan en naar de inhoud gaan

Remvloeistof controleren

Zonder remvloeistof kunt u niet remmen. Met deze zelfcheck kunt u makkelijk zelf controleren wat het niveau is van de remvloeistof. Het is erg belangrijk dat de remvloeistof niet zomaar wordt bijgevuld wanneer deze beneden het minimale niveau zit. Dit kan namelijk betekenen dat uw remmen niet optimaal meer werken en dus is het van groot belang dat de oorzaak wordt achterhaald.

De functie van remvloeistof

Wanneer u het rempedaal van uw auto intrapt, worden de remblokken aan weerszijden tegen de remschijf aangedrukt. De wrijving die ontstaat tussen de remblokken en de remschijf veroorzaakt ‘wrijvingswarmte’. Deze temperatuur kan oplopen tot enkele honderden graden! Wanneer de remmen vaak worden gebruikt, wordt deze hitte ook doorgegeven aan het hydraulisch circuit en kan de remvloeistof warm worden. Remvloeistof is bovendien hygroscopisch. Dat betekent dat deze vocht uit de lucht opneemt, waardoor het kookpunt wordt verlaagd. Bij veelvuldig remmen kan de remvloeistof dan gaan koken, waarbij dampbellen ontstaan. Daardoor kan er minder druk worden opgebouwd en remt de auto minder goed.

Controleer zelf het niveau van de remvloeistof!

U kunt eenvoudig het peil van de remvloeistof in uw auto controleren door naar het remvloeistofreservoir te kijken. Volg de fotoreeks en binnen een paar minuten weet u of de remvloeistof niet onder het minimale niveau zit.

 

self