Is het alweer even geleden dat u uw autobanden liet checken? Met een goed profiel en de juiste bandenspanning rijdt u veiliger. Dat is belangrijk voor uzelf en voor anderen. Uw remweg is een stuk korter en bovendien bespaart u er brandstof mee. En dat merkt u in uw portemonnee. Uit onderzoek blijken banden van personenauto’s nog vaak in zorgwekkende staat te verkeren. Dan gaat het om mankementen zoals slijtage, schade, veroudering aan een of meerdere banden en te weinig profieldiepte. Bij mijngarage.nl maakt u direct online een afspraak om uw banden te laten controleren. Met een netwerk van meer dan 1.500 garages vindt u altijd een garage bij u in de buurt.
Optimaal en veilig rijden met bandencheck
Een regelmatige bandencheck zorgt ervoor dat u zo optimaal en veilig mogelijk kunt rijden. Een band die tiptop in orde is, is zelfs zuiniger in brandstofverbruik. Bij een bandencheck kijkt de monteur naar:
- Bandenprofiel
- Bandenspanning
- Slijtage
- Veroudering
- Scheurtjes door uitdroging
Welke bandenmaat heb ik nodig?
De bandenmaat is afhankelijk van het merk en type auto. Het is belangrijk dat u de juist bandenmaat gebruikt voor uw auto. Op een band staat een reekscijfers en letters bijvoorbeeld: 185/70 R 14 81 T. Die beteken het volgende:
- 185 is de breedte (in millimeters) van de autoband
- 70 heeft betrekking op de hoogte. De hoogste is 70 procent van de breedte van de band
- R staat voor Radiaal
- 14 is de maat van de velgen (in inches)
- 81 (Load index, Li) gaat over de draagcapaciteit van de band (462 kg)
- T betekent dat de band geschikt is voor een snelheid tot 190 km/h
Li betekent 'Load Index' deze waarde vertegenwoordigd een max. draagcapaciteit in kg. In de tabel hier onder vindt u het max. draagvermogen van uw banden.
Bij de bandenmaat "185/70 R 14 81 T" betekent de laatste letter, in dit geval T, de maximale snelheid die u kunt rijden met uw banden. De T staat in dit voorbeeld voor een snelheidsindicatie van max. 190 km per uur. In onderstaande tabel ziet u welke letters voorkomen en welke maximumsnelheid bij deze letters hoort.
Wat is de juiste bandenspanning?
U kunt de juiste bandenspanning vinden in het instructieboekje van uw auto, op een stickers van de deurpost, op de achterkant van de zonneklep of aan de binnenkant van de benzineklep.
Wat is de wettelijke minimale profieldiepte van mijn banden?
De wettelijke minimale profieldiepte van uw banden mag niet minder zijn dan 1,6 millimeter. De overheid adviseert u overigens al om uw banden te verwisselen als de profieldiepte 2,5 millimeter is. Automobilisten die op versleten banden rijden riskeren bovendien een forse boete: vier versleten banden kosten maar liefst 470 euro.
Heeft de leeftijd van de banden ook effect op de remweg van mijn auto?
De leeftijd van een band speelt een belangrijke rol, want niet alleen het profiel van een band is aan slijtage onderhevig. Ozon en zonlicht zorgen er ook voor dat het rubber van uw band in de loop van de tijd veroudert. Dit effect is overigens bij langere statijd, bijvoorbeeld in het geval van caravans, nog groter dan bij banden die dagelijks belast worden. Door de weersinvloeden wordt het rubber steeds harder en bovendien poreus. Dat heeft een nadelig effect op de zijwaartse grip en op de remweg van een band.
De leeftijd van een band is heel makkelijk na te gaan aan de hand van het DOT-nummer. De eerste twee getallen geven de productieweek aan, de twee volgende het productiejaar. Geadviseerd wordt (en sommige verzekeraars stellen het als eis bij caravan banden) dat banden niet ouder zijn dan 6 jaar. Wellicht is het profiel dan nog niet versleten maar droogtescheurtjes kunnen de kans op een klapband vergroten.
Klopt het dat de voorbanden van mijn auto sneller slijten?
Ja, voorbanden slijten doorgaans sneller dan achterbanden, vooral bij auto?s met voorwielaandrijving.
Hoe controleer ik zelf de bandenspanning?
Geadviseerd wordt om maandelijks te checken. De juiste bandenspanning staat in het instructieboekje van uw auto of in het klepje van de tank. Controle van de bandenspanning doet u bij voorkeur bij koude banden.
Wat is het nut van een winterband?
Een winterband heeft een andere profiel en een andere rubbersamenstelling die zorgt bij temperaturen onder de 7 graden Celsius voor meer grip op de weg. Het zorgt er onder andere voor dat bij sneeuw of regen de remweg korter is. De minimumprofieldiepte van een winterband is 4 mm, een zomerband 1,6 mm.
Hoe weet ik of de banden van mijn auto op spanning zijn?
Als er echt iets mis is, dan merkt u dit vaak vanzelf. Het weggedrag van uw auto is anders en uw auto gaat zwaarder sturen. Maar meestal merkt u niet of nauwelijks dat uw banden niet de juiste spanning hebben. Daarom moet u regelmatig de bandenspanning (laten) controleren.
- Een goed bandenprofiel
- De juiste bandenspanning
- Een vaste prijs voor uw bandencheck
Laat uw banden controleren
Vul uw kenteken in
Uw APK verloopt op
Vind een garage voor uw APK bij u in de buurt